fbpx

Cara Menjadi Usahawan yang Berjaya

usahawan yang berjaya

Membina perniagaan di zaman pendamik bukan sesuatu yang mudah. Ramai berniaga kerana hilang perkerjaan tetap. Namun anda perlu kuat dan bersemangat untuk menjadi usahawan yang berjaya. Baca artikel ini sampai habis dan gunakan untuk kebaikan dan kejayaan anda.

Usahawan Yang Berjaya Perlu Berilmu

usahawan yang berjaya

Tiada istilah sudah tua tidak perlu belajar. Menjadi usahawan, anda perlu mempunyai ilmu dari segi pengurusan kewangan, sumber manusia, perniagaan dan pemasaran.

Sekiranya anda masih belum mempunyai perkerja, anda harus membina team pasukan anda secepatnya. Kerana sebagai usahawan, anda perlu menjadi pemikir ‘Gate Keeper‘ terhadap perniagaan anda.

Tidak perlu masuk universiti untuk ambil MBA kerana banyak sifu atau cikgu bisnes yang boleh menjadi personal coach seperti Dr Azizan Osman, Ibu Hanim, Sifu Jamal fbads dan ramai lagi. Sekiranya anda tiada modal yang banyak, boleh pergi kelas-kelas percuma atau yang bayaran bawah RM100.

Tetapkan Misi Visi Perniagaan

usahawan yang berjaya

Walaupun kita baru meniaga kecil-kecilan, tetapi kita perlu buat misi visi dan berpandangan jauh. Perkara ini penting bagi mengembangkan perniagaan kita. Apabila sudah tetapkan misi visi, kita lebih fokus dan tahu apa yang perlu kita capai dalam perniagaan.

Cabar diri dan team anda untuk pastikan misi tercapai. Tulis spesifik visi yang sesuai dengan perniagaan anda. Sebagai contoh misi visi FLEXISPRINT :

Kekalkan Aura Positif Dan Buat Perniagaan Yang Anda Suka Untuk Menjadi Usahawan Berjaya

Perasaan kekok dan tidak selesa mungkin ada di peringkat permulaan tetapi dengan adanya sokongan serta kritikan membina daripada keluarga dan rakan-rakan, secara tidak langsung anda dapat mempelajari ilmu baharu dan memperbaiki kesilapan. Dan jangan lupa, segala kekuatan itu adalah atas izin Allah jua. Sentiasa berdoa agar Allah SWT permudahkan urusan kita.

Perjalanan membina perniagaan menjadi lebih mudah sekiranya melibatkan perkara yang disukai. Dengan itu, anda akan sentiasa bermotivasi dan mahu melakukan yang terbaik dalam urusan bisnes sekali gus memberi impak positif dalam perniagaan.

“Pepatah Jepun beritahu, gagal 7 kali, bangkit 8 kali”

Daripada keperitan dan pengalaman bangkit yang anda alami, itulah yang akan menjadi pengalaman yang berharga dalam hidup. Sebagai usahawan yang ingin berjaya, anda perlu sentiasa bangkit dari jatuh dan perbaiki perniagaan anda. Ikuti blog FLEXISPRINT untuk pelbagai lagi tips yang amat berguna untuk semua usahawan. Selamat Maju Jaya.

Jadi, dimana hendak saya bertanyakan soalan lebih lanjut? Atau berhubung dengan FLEXISPRINT?

Anda boleh klik buton di bawah untuk berhubung dengan Team Sales FLEXISPRINT ⇓

Tempahan boleh di pos dan warga sekitar Shah Alam juga boleh self pickup di Flexisprint Seksyen 2 dan Seksyen 13 Shah Alam. Anda boleh semak harga di button ini.

Waktu operasi (PKPB) masih sama seperti hari biasa iaitu 9.30 pagi hingga 6.30 petang jika mahu walk-in. Kami juga komited dalam usaha sama-sama mengekang wabak pandemik Covid-19, jadi kedai Online kami juga beroperasi 24 jam di Flexisprint.my.

Kalau nak walk-in, alamatnya disini:
  • No 14, Jalan Bunga Tanjung 2/16, Seksyen 2, Shah Alam, Selangor
  • No 12, Jalan Balapan 13/32, Seksyen 13, Shah Alam, Selangor

Singgah, layari dan Follow kami di akaun-akaun ini! Promosi-promosi sticker kami tidak kurang hebat sambutannya disini:

🌸Facebook @Flexisprint

🌸Instagram @flexisprint

Kongsi Pandangan & Pendapat Anda

Recent Posts

Blog Category

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0