fbpx

3 Tips Happykan Pelanggan Produk Makanan Anda

Makanan adalah keperluan utama bagi manusia. Sebagai penjual makanan, anda perlu mempunyai tips ini untuk mengekalkan dan mengembirakan hati pelanggan anda. Tips ini sangat bagus untuk menarik perhatian pelanggan anda.

Makanan Perlu Dikotakkan

Kenapa produk makanan perlu dikotakkan ? Antara faktor penting ialah untuk menjamin keselamatan produk itu sendiri , bagi untuk mengelakan makanan itu tumpah, rosak atau sebagainya. Selain itu dapat menyakinkan pelanggan dengan cara mereka terima produk anda dalam keadaan kemas dan rapi.

Selain dari meningkatkan mutu produk anda , cara pembungkusan produk juga harus dititik beratkan , dengan cara itu, pelanggan akan lebih yakin kepada servis yang anda tawarkan. Antara cara meningkatkan cara pembungkusan anda ialah dengan meletakan branding atau logo syarikat anda. Selain itu, memaparkan tagline syarikat anda juga boleh menarik minat pelanggan serta meletakkan no telefon bagi memudahkan pelanggan untuk membeli di masa akan datang.

Bungkusan Makanan Perlu Ada Sticker Label

Jika produk makanan anda tidak sesuai untuk dikotakkan , anda juga boleh menggunakan alternatif lain seperti menggunakan sticker pada produk anda. Dengan cara itu juga boleh menyakinkan pelanggan anda untuk membeli dan dapat menarik minat pelanggan untuk membeli.

Seterusnya, pemilihan sticker label juga penting bagi produk anda. Antara faktor penting dalam pemilihan sticker label ialah size. Anda harus mengenalpasti apa yang terbaik untuk produk anda bagi meningkatkan kepercayaan pelanggan terhadap produk anda.

Pelanggan Rasa Selamat

Antara cara untuk meningkatkan lagi kepercayaan pelanggan terhadap produk anda ialah, cara pembungkusan yang rapi. Sebagai contoh, membalut produk anda menggunakan bubble wrap. Ini dapat memastikan produk anda dapat dihantar dalam keadaan yang baik dan tidak rosak kepada pelanggan. Dan meletakkan nombor yang dapat dihubungi jika terdapat sebarang masalah.

Dengan menyediakan maklumat lengkap tentang produk juga dapat menambah keyakinan pelanggan anda. Sebagai contoh, dengan meletakkan tarikh luput. Pelanggan tidak akan rasa was-was terhadap produk anda. Seterusnya dengan meletakkan senarai ramuan, pelanggan akan dapat mengenalpasti sama ada ianya selamat ataupun tidak.

Semoga dengan tips ini dapat membantu anda dalam meningkatkan mutu perniaggan anda. Tambahkan keyakinan pelanggan anda dengan tips ini.

Selamat berniaga dengan lebih baik! Jika anda perlukan Sticker Label untuk produk anda, bolehlah dapatkan maklumat lanjut. Klik sahaja butang di bawah. Semoga Berjaya!

Semoga artikel ini dapat membantu menyelesaikan masalah anda.
Terima kasih kerana sudah meluangkan masa untuk membaca artikel ini.

Jadi, dimana hendak saya bertanyakan soalan lebih lanjut? Atau berhubung dengan FLEXISPRINT?

Anda boleh klik buton di bawah untuk berhubung dengan Team Sales FLEXISPRINT ⇓

Tempahan boleh di pos dan warga sekitar Shah Alam juga boleh self pickup di Flexisprint Seksyen 2 dan Seksyen 13 Shah Alam. Anda boleh semak harga di button ini.

Waktu operasi (PKPB) masih sama seperti hari biasa iaitu 9.30 pagi hingga 6.30 petang jika mahu walk-in. Kami juga komited dalam usaha sama-sama mengekang wabak pandemik Covid-19, jadi kedai Online kami juga beroperasi 24 jam di Flexisprint.my.

Kalau nak walk-in, alamatnya disini:
  • No 14, Jalan Bunga Tanjung 2/16, Seksyen 2, Shah Alam, Selangor
  • No 12, Jalan Balapan 13/32, Seksyen 13, Shah Alam, Selangor

Singgah, layari dan Follow kami di akaun-akaun ini! Promosi-promosi sticker kami tidak kurang hebat sambutannya disini:

🌸Facebook @Flexisprint

🌸Instagram @flexisprint

Kongsi Pandangan & Pendapat Anda

Recent Posts

Blog Category

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0